Prof. univ. dr. Ion Velcea

dsci0479
Ion Velcea este absolvent al Facultăţii de Geologie-Geografie din cadrul Universităţii Bucureşti, promoţia 1952. Şi-a dat doctoratul în geografie în anul 1962 la Universitatea din Cluj, cu teza “Ţara Oaşului – studiu geografic complex”, având ca îndrumător ştiinţific pe renumitul prof. univ. dr. doc. Tiberiu Morariu, membru al Academiei Române.În prezent este decan (fondator) al Facultăţii de Geografie a Turismului Sibiu, profesor la Facultatea de Geografie a Universităţii Bucureşti şi prorector al Universităţii Creştine “Dimitrie Cantemir” Bucureşti.

În lunga sa carieră didactică şi ştiinţifică Ion Velcea a publicat peste 160 de lucrări şi articole de specialitate, din care 33 sunt manuale, tratate sau lucrări de sinteză, apărute la Editura Academiei Române. Dintre acestea evidenţiem aici: “Tratat de geografie a României” vol. II, III şi IV; “Geografia Văii Dunării Româneşti”, “Enciclopedia geografică a României”, “Piemontul Getic”, “Podişul Dobrogei”, “Spatiul rural-functionalitati si strategii de dezvoltare”,  s.a.
De asemenea, prof.univ. dr. Ion Velcea este autorul şi coordonatorul unor Atlase geografice şi hărţi tematice – “Atlasul geografic al României” (1979), “Atlasul Ţărilor Dunărene” (Viena 1989), “Harta economică a României” (6 ediţii), “Harta utilizării terenului Europei” (Budapesta 1978), “Harta agriculturii mondiale”, “Harta resurselor naturale”, “Atlasul geografic al Jud. Sibiu”, s.a.
Prof. univ. dr. Ion Velcea este membru în Comisia şi Uniunea Geografică Internaţională de Schimbare a Sistemelor Rurale, membru în Societatea de Ştiinţe Geografice din România (vicepreşedinte între 1968-1991), fondator şi director al revistei Geocarpathica.
În activitatea sa complexă, desfăşurată timp de peste 6 decenii, Ion Velcea a primit numeroase premii şi distincţii, printre care: Medalia de onoare a Universităţii din Verona (1974), Premiul Academiei Române Gheorghe Munteanu Murgoci (1987), Ordinul American de Excelenţă (4 ianuarie 2000), Diploma 1000 de Conducători de Influenţă Mondială (2000), Premiul Împlinirilor Steaua de Aur SUA (2000), Diploma şi Medalia de Argint a Universităţii Trieste (Italia), Atestat ca Senator al Congresului Naţiunilor Lumii (noiembrie 2003), Medalia de aur conferita de Asociatiunea Transilvana, fondata in 1861, din Sibiu, Diplomele de Excelenţă a Universităţilor din Bucureşti, Timişoara, Craiova şi a Societăţii Române de Geografie.
La aceste frumoase şi onorante dovezi care vin în sprijinul recunoaşterii prestigiului naţional şi internaţional al prof. univ. dr. Ion Velcea se mai adaugă premiul “Noble Prize of the United Cultural Convention” din SUA, 2001, precum şi aprecierile Universităţilor din Lyon, Bordeaux, Rochelle, Ottawa, San Diego, Tokyo, Liverpool.

Pe parcursul intregului an primesc vizite din strainatate si astfel reusesc sa promoveze cel mai bine fosta Capitala Culturala. Luna trecuta, o delegatie a Asociatiei Geografilor americani a ramas placut impresionata de Facultatea de Geografia Turismului Sibiu. Au fost prezenti doi  profesori din SUA si doi din Canada. Ei au recunoscut maniera de dotare a facultatii si au tinut sa felicite conducerea acestei institutii: “ Institutul  dumneavoastra este o sursa de mandrie pentru toti geografii. Va laud cu sinceritate pentru ceea ce ati creat. Ati mentionat ca sunteti in cautare de carti si materiale. Va trimit si o copie a manualului Geografia Regionala Mondiala si o harta cu South Dakota.  Astept cu nerabdare sa comunicam si sa interactionam din nou”, scrie intr-o scrisoare George White, unul dintre membri delegatiei americane, in urma vizitei sale in Sibiu.

Astfel, Senatul Universitatţi Crestine “ Dimitrie Cantemir “ a hotarat in unanimitate sa acorde premiul  “ Dimitrie Cantemir “ si “ Medalia de Aur “ profesorului universitar dr. Ion Velcea. Asociatia “Transilvania” pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman(fondata in 1861, Sibiu) a acordat Prof. Univ. Dr. Ion Velcea, Medalia de Aur, cu prilejul festivitatilor de implinire a 150 de ani de la constituirea Asociatiei. Profesor al Facultatii de Geografia Turismului din Sibiu, componenta a Universitatii, Ion Velcea este fondatorul acestei facultati si in acelasi timp membru fondator al Asociatiei de Cultura “ Dimitrie Cantemir “. Autor a numeroase lucrari si articole de specialitate, profesorul Velcea s-a remarcat intotdeauna prin profesionalism si eleganta, ceea ce a atras interesul pentru o specializare cum este cea a geografiei turismului, dovada numerosii absolventi ai facultatii din Sibiu, dar si masteranzii si doctoranzii care au optat pentru un program de studiu in acelasi domeniu. Performantele realizate de-a lungul anilor reprezinta o dovada incontestabila a calitatii manageriale a domnului prorector.

Prof. univ. dr. VELCEA VALERIA – AMELIA (1929-2008)/Membru fondator al Facultăţii de Geografia Turismului din Sibiu si a Universităţii Creştine “Dimitrie Cantemir” din Bucureşti.

Studii: Scoala Italiana; Liceul Comercial de fete, Ploiesti (1940-1948); Facultatea de Istorie – Geografie (1948-1949); Facultatea de Geologie – Geografie (1949-1952).

Doctorat: Doctor in ştiinte geografice al Universităţii din Cluj-Napoca(1960) titlul tezei: “Masivul Bucegi, Studiul geomorfologic”; calificativul “foarte bine”; publicată (1961), Editura Academiei Romane.

Premii si distinctii: Titlul de Profesor Universitar acordat de Ministerul Educaţiei şi Invăţămantului (15 iunie 1985); Premiul Gheorghe Murgoci atribuit de Academia Romana pentru Enciclopedia Romana: “Attestato di Benemerenza” si medalia de argint, din partea Universităţii din Trieste – Italia; Medalia de onoare a Universităţii din Verona 1974.

Diplome de excelenta si medalii oferite de: Facultatea de Geografie a Universităţii din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timisoara, Institutul de Geografie al Academiei Romane, Universitatea din Craiova – Facultatea de Istorie, Filosofie si Geografie, Societatea de Geografie din Romania, Universitatea “Valahia” Targovişte – Facultatea de Stiinte umaniste, Editura C.D. Press – Bucureşti.

Diplome de onoare oferite de: Societatea de Stiinte Geografice de 100 de ani de activitate (1875 – 1975), Societatea de Geografie din Romania (2000), Universitatea “Babes-Bolyai” Cluj-Napoca, Facultatea de Geografie (2002), Universitatea “Al. I. Cuza” Iasi, Facultatea de Geografie si Geologie (2002), Facultatea de Management turistic si comercial din Timisoara (2002)

Grade didactice: preparator universitar (1952-1955); asistent universitar (1955-1957); lector universitar (1957-1963); conferentiar universitar (1963-1969); profesor universitar (1969-1994); profesor universitar consultat (din 1994);  prof. univ. dr. Universitatea Crestina “Dimitrie Cantemir”, Facultatea de Geografia Turismului din Sibiu (din 1990).

Limbi cunoscute: italiana si franceza

Locuri de munca: Universitatea din Bucureşti 1952-1994; Universitatea Creştina “Dimitrie Cantemir”, Facultatea de Geografia Turismului Sibiu (1990-2008)

 

Ce spun cei care il cunosc pe dl. Prof. Univ. Dr. Ion Velcea

REFLECŢIILE UNUI AMERICAN ASUPRA ÎMPLINIRILOR DOMNULUI PROFESOR VELCEA

L-am întâlnit prima dată pe domnul Profesor Velcea în mai 2010, în calitate de membru al delegaţiei Asociaţiei Geografilor Americani (AAG) ce a vizitat România. Misiunea delegaţiei a fost aceea de a dezvolta relaţiile dintre geografii români şi americani şi intituţiile aferente. Una dintre destinaţii a fost cea de la Facultatea de Geografia Turismului din Sibiu, Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir”. Această intituţie a fost fondată, clădită şi condusă de domnul Profesor Velcea. Din clipa în care am văzut facilităţile instituţiei am fost profund impresionat. Mai târziu, am descoperit că această intituţie era supranumită „Cetatea Albă”. Această poreclă este unică şi adecvată din multe motive. La prima vedere, numele se referă pur şi simplu la culoarea albă a acestei instituţii extraordinare. Totuşi, privind în profunzime realizăm că această măreţie provine de undeva din interior, de la însuşi Profesorul Velcea.

Orice vizitator realizează repede că strălucirea exterioară a Castelului Alb este depăşită de măreţia şi demnitatea ce se află în interior. Coridoarele largi şi lungi conduc vizitatorii şi studenţii deopotrivă în amfiteatre şi laboratoare impresionante, spaţioase, luminoase şi generos decorate cu materiale didactice şi hărţi mari de perete. Materialele didactice şi hărţile variază în vârstă de la foarte vechi, rare şi originale la foarte noi şi inovatoare. Interiorul Cetăţii Albe are aspectul unei catedrale mari, seculare care emană realizare, oferă inspiraţie extraordinară şi stârneşte un sentiment de veneraţie.

O examinare mai amănunţită a unora dintre hărţile mari de perete lasă o impresie şi mai grandioasă. Devine limpede că arhitectul multora dintre aceste hărţi uimitoare este însuşi domnul Profesor Velcea. Nu toate hărţile realizate de domnul Profesor Velcea se află pe pereţii Cetăţii Albe. Însă, cele expuse amintesc de contribuţia imensă a domului Profesor Velcea în cartografie. Printre acestea enumerăm Harta României (1938 şi 1950), Harta utilizării terenurilor (1963), Harta administrativă a României (1965), Harta economică a României (6 ediţii din 1965 până în 1972), Harta agriculturii mondiale (1988), Harta resurselor energetice mondiale (1989), şi Harta politică a  lumii (1990).

Etajul principal al Cetăţii Albe este impresionant şi ar putea constitui doar el Facultatea de Geografia Turismului. Cu toate acestea are un nivel inferior cu mai multe săli de clasă şi o bibliotecă prestigioasă cu aproximativ 30.000 de volume de cercetare geografică. Cu siguranţă domnul Profesor Velcea a scris şi a contribuit la scrierea a  numeroase studii. Exemplele încep cu O scurtă prezentare geografică a Republicii Socialiste România (1957) şi continuă cu lucrări precum Geografia agriculturii României (1968), Geografia văii Dunării româneşti (1969), Piemontul Getic (1971), Atlasul Republicii Socialiste România (1972-1979), Geografia României (Volumele II (1984), III (1987), IV (1992), V (2005)), Enciclopedia Geografică a României (1982), şi Judeţul Prahova (1982). Domnul Profesor Velcea a fost de asemenea activ în ultimii ani prin implicarea sa într-o serie de volume precum: Geografia rurală (1993, 1996, 2000, şi 2006), Geografia economică mondială (1995, 2000, 2002, şi 2005), Zona şi mediul geografic (2003, 2005, şi 2006), Habitatul rural subcarpatic – Cornu (2004), Geografie rurală. Turism rural. (2004), Sinteze de geografie generală şi regională (2003, 2004, 2005, 2006, 2008) şi Satul românesc (2007).

 Aceste lucrări indică specializarea domnului Profesor Velcea în geografia economică şi rurală. Pe lângă contribuţiile sale deosebite în aceste specializări, dumnealui a ajutat la formarea şi dezvoltarea unor noi domenii de cercetare în geografie. Prin eforturile sale, geografia utilizării terenurilor, geografia agriculturii şi geografia agrară s-au transformat din simple noţiuni în domenii importante de studiu în cadrul disciplinei de geografie. Similar, domnul Profesor Velcea a contribuit la implementarea unor concepte geografice care au devenit solide şi semnificative, precum peisaj agrar, regiune agro-geografică, agro-ecosisteme, agroturism şi turism rural. În general, domnul Profesor Velcea a muncit pentru a face disciplina de geografie relevantă şi interesantă. Eforturile sale sunt extrem de apreciate de toţi geografii.

Apoi, domnul Profesor Velcea a fondat Facultatea de Geografia Turismului din Sibiu şi a lansat revista Geo-Carpatica. Cu douăsprezece volume publicate, această revistă este încă la început. Cu toate acestea, precum Cetatea Albă, a fost impresionantă de la debut şi va deveni tot mai importantă cu trecerea timpului şi va contribui enorm la literatura stiinţifică geografică. Pentru toate acestea îi mulţumim domnului Profesor Velcea.

Povestea Cetăţii Albe dezvăluie contribuţiile majore ale domnului Profesor Velcea în geografie. Într-adevăr, Cetatea Albă nu reprezintă doar un simbol al contribuţiilor domnului Profesor Velcea, ci şi o expresie concretă a acestora. Pe scurt, acestă clădire era nefolosită, în stare de degradare. Domnul Profesor Velcea a păstrat această structură şi a transformat-o într-o instituţie de învăţământ superior impresionantă. Din nimic, domnul Profesor Velcea a făcut ceva imens. Deşi geografia era deja o disciplină bine definită, cu o tradiţie solidă, domnul Profesor Velcea a ajutat această disciplină să devină mai importantă, în acelaşi fel în care a transformat o simplă clădire dezafectată într-o instituţie impresionantă.

La puţin timp după întâlnirea cu domnul Profesor Velcea, în mai 2010, Facultatea de Geografia Turismului din Sibiu a semnat un protocol oficial cu Departamentul de Geografie al Universităţii de Stat din Dakota de Sud. Acest protocol facilitează colaborarea între cele două instituţii. Această colaborare a început în septembrie 2010 când domnul Profesor Velcea a condus o delegaţie de la instituţia sa în Dakota de Sud. Membrii ambelor facultăţi au interacţionat la prima întâlnire ştiinţifică româno-americană. După comunicările oficiale, s-a realizat o aplicaţie în teren în Munţii Black Hills, care a inclus şi Muntele Rushmore. Această aplicaţie a contribuit la   întelegerea profundă a unor noţiuni ştiinţifice pentru geografii români şi americani. Evenimetele din 2010 au fost urmate de o vizită a geografilor din Dakota de Sud în România, în 2011. Cu această ocazie a avut loc a doua sesiune ştiinţifică româno-americană care a inclus şi o aplicaţie în teren în Delta Dunării, renumită pe plan mondial. Pentru geografii americani, această experienţă a fost fantastică şi de neimaginat. A fost posibilă datorită domnului Profesor Velcea, căruia geografii din Dakota de Sud îi sunt foarte recunoscători pentru o asemenea experienţă care a dezvoltat atât de minunat abilităţile lor de geografi.

După cea de-a doua sesiune ştiinţifică româno-americană din 2011, doi geografi români de la Facultatea de Geografia Turismului au vizitat Dakota de Sud pentru a împărtăşi din experienţa lor şi pentru a învăţa mai multe despre geografia Americii. Aceştea au însoţit geografii americani   într-o aplicaţie în teren în Colorado, Wyoming şi în Munţii Black Hills din Dakota de Sud. În 2012, o altă delegaţie americană a vizitat Sibiul şi s-a realizat cea de-a treia sesiune ştiinţifică româno-americană. Şi această sesiune a fost urmată de  vizita unui geograf de la Facultatea de Geografia Turismului în Dakota de Sud pentru continuarea colaborării.

Într-un timp scurt, protocolul dintre Facultatea de Geografia Turismului din Sibiu şi Departamentul de Geografie al Universităţii de Stat din Dakota de Sud a avut ca rezultat activităţi fructuoase şi viguroase de care au beneficiat geografii, activităţi care au lărgit cunoaşterea geografică, atât în România cât şi în Statele Unite. Acestea sunt cruciale în noua eră a globalizării şi a internaţionalizării curriculum-ului geografic. Ceea ce este important de reţinut este că aceste legături şi activităţi, precum şi progresul în geografie care a rezultat din acestea se datorează domnului Profesor Velcea. Nu se poate oferi suficient credit şi apreciere domnului Profesor Velcea pentru eforturile şi contribuţiile sale.

Îl cunosc pe domnul Profesor Velcea doar de câţiva ani. Din păcate, nu l-am cunoscut atunci când a înfăptuit multe dintre realizările importante pentru care este atât de cunoscut astăzi. Cu toate acestea, sunt foarte recunoscător că l-am cunoscut pe domnul Profesor Velcea în aceşti câţiva ani. Chiar înainte de a cunoaşte detaliile realizărilor domnului Profesor Velcea, este clar că prin prezenţa sa este un om remarcabil. Cetatea Albă este o manifestare clară şi o însumare a talentelor şi abilităţilor sale, pentru că rar reuseşte cineva să construiască ceva atât de măreţ şi atât de repede din nimic. Într-adevăr, Cetatea Albă reprezintă manifestarea fizică şi moştenirea realizărilor domnului Profesor Velcea.

 

La mulţi ani şi aniversare fericită stimate domnule Profesor Ion Velcea!

Rari sunt oamenii care au astfel de realizări monumentale!

 

Profesor univ. dr. George W. WHITE

Departamentul de Geografie

Universitatea de Stat Dakota de Sud, SUA

Articole recente